Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   A u s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
ARMÉNBJØRNEBÆR – Rubus armeniacus
Rosefamilien - Rosaceae

På Lyngør fyr ble det dyrket ”amerikanske” bjørnebær, visstnok før 1960, og arménbjørnebær ble i 2005 funnet forvillet/gjenstående i kratt et par steder i forbindelse med tidligere hagebruk.

Arménbjørnebær er en stor busk med kraftige bueformede årsskudd som kan bli 4-5 meter lange. Begerblad og undersiden av stengelbladene er tett kledd med hvite filthår. Kronbladene er lys rosa og dekorative. Bæret er stort, søtt og saftig, og modner fra midt i august.

Arménbjørnebær ble introdusert i handelen som bærbusk i Europa omkring 1860. Siden har den forvillet seg over hele kontinentet, og er er betegnet som en aggressiv invasjonsart, spesielt i Nord-Amerika. Også i Norge er arménbjørnebær forvillet fra hager og i ekspansjon. Armeniske bjørnebær ble anbefalt brukt i Norge allerede i 1904 (”Smaahave-bogen”). Kultivaren ’Theodor Reimers’ er ikke markert forskjellig fra villplanter, og det er denne som er den vanligste sort både i privathager og i ervervsdyrkning i Europa. I Amerika heter denne sorten ’Himalaya’, oppalt i 1890-årene. Både ’Theodor Reimers’ og ’Himalaya’ ble dyrket i hager langs kysten iallfall før 1950. De amerikanske bjørnebærene som ble dyrket på Lyngør er derfor rimeligvis arménbjørnebær, av sorten ’Himalaya’.

Tekst og foto

© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
16.12.2005