Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   A u s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
BJARKØYSPIREA – Spiraea chamaedryfolia
Rosefamilien - Rosaceae


Bjarkøyspirea er en løvfellende prydbusk. Vindsterk, hardfør og nøysom. De kantete greinene har gråhvit bark som flekker av. Bladene er håret i kanten. Hvite blomster er samlet i halvskjermer på kortskudd, og ser nesten lodne ut på grunn av de tallrike pollenbærerne som er lengre enn kronbladene. Busken danner tette kratt og sprer seg med rotutløpere.

Det norske navnet bjarkøyspirea har planten fått fordi den har spredt seg i Nord-Norge fra Bjarkøy i Troms. I boka ”Blomstrende busker og trær” av Nitzelius og Conradi (1954) blir det angitt at bjarkøyspirea er meget vanlig i Nord-Norge.

Bjarkøyspirea ble beskrevet fra Sibir i 1739 og kom til Europa etter 1770. Dyrket i botanisk hage i København 1797 og i Oslo (Tøyen) i 1823. I 1860-årene var busken (allment) dyrket nord til Steigen i Nordland, og i 1879 vokste bjarkøyspirea i parken på Langsæ gård i Arendal.

Bjarkøyspirea er vanlig på Agder, dyrket (til 580 m o.h. i Bykle), men også typisk som gjenstående og forvillet buskas i gamle (bonde)hager, prestegårdshager, gravplasser og parker, ofte som kratt i kantsoner, forvillet på veikanter, skrotemark, og etter hageutkast. I Norge for øvrig spredt forvillet til Sør-Trøndelag, dessuten i Tromsø. Opprinnelig kommer den fra Sørøst-Europa og Øst-Asia.

På Homborsund fyrstasjon vokser det et lite kratt av bjarkøyspirea sammen med snøbær og svarthyll i et hjørne av den gamle hagen. Dette er det eneste fyret på Sørlandskysten hvor det er funnet bjarkøyspirea.

Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
15.12.2005