Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   A u s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
SYRIN – Syringa vulgaris
Oljetrefamilien - Oleaceae

Duftende syriner er symbolet på våren og forsommerens komme. Syrin er sikkert den vanligste prydbusk som er plantet i hele Norge nord til Troms. I blomsterspråket betyr hvite syrinblomster at ”jeg holder fast ved deg”, og fiolette betyr ”visste du kun å benytte øyeblikket!”, mens bladene betyr at ”jeg ingen rikdommer har.”

Vanlig syrin kom til Europa i siste halvdel av 1500-tallet, ble straks svært populær og var utbredt i Tyskland på 1600-tallet. Syrin var kjent i Danmark i 1647. I Norge oppgitt fra Trondheim i 1768 ”med hvide og blaa Blomster”, hist og her, og etter 1859 var syrinen meget alminnelig i hele landet iallfall til Trondheim, sannsynligvis enda lenger nord.

På Lyngør fyr er det store syrinkratt på 3 steder, ved fyrboligen, ved tidligere hage/kulturmark mellom landingen og fyret og i strandkratt på nordsiden av holmen. Både fiolette og hvite blomster finnes. Også på selve Lyngør er syrin meget vanlig og forvillet i store mengder trolig fra 1960-årene av. Andre fyr på Sørlandskysten hvor det vokser syriner er Store Torungen fyr (Arendal), Oksøy og Odderøya fyr (Kristiansand), Hattholmen fyr (Mandal) og Lista fyr.

Foruten å være en svært vanlig hageplante, finnes syrin gjenstående i gamle hagerester, forvillet (også frøspredd) og naturalisert i kratt og skogkanter. Opprinnelig stammer syrin fra Sørøst-Europa (Balkan).


Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
15.12.2005