Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   A u s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
TIGERLILJE – Lilium lancifolium
Liljefamilien - Liliaceae

Tigerlilje er lett kjennelig på de hengende blomstene med oppoverbøyde, oransje blomsterblader med svarte prikker og på mange blanke yngleknopper i bladhjørnene. Stengelen er spindelvevshåret. Tigerliljen kan bli meget gammel. Den er blomstervillig og lett å dyrke, og vokser ofte i tette bestander. Sjelden forvillet.

Tigerlilje har vært dyrket i lang tid i Kina og Japan som en grønnsaksplante for den spiselige løkens skyld. Denne inneholder mye stivelse, smak og konsistens skal minne om potet. Tigerliljen kom til Europa i 1804, og i Norge ble den trolig dyrket for første gang i Botanisk hage på Tøyen i 1819. Etter dette fikk den en rask utbredelse, sikkert på grunn av den effektive spredningsevnen ved hjelp av yngleknoppene. Vi vet at tigerliljen var dyrket i Arendal i 1880, og den har vært kjent fra langt tilbake i kysthagene på selve Lyngør.

På Lyngør fyr er den funnet forvillet og gjenstående, iallfall på 3 steder, den største bestanden vokser foran bolighuset. Også i hagen på Hattholmen fyr utenfor Mandal finnes det en gammel bestand med tigerlilje.

Tigerliljen har en vid utbredelse i Sør-og Midt-Norge, på Sørlandet er det en forholdsvis vanlig staude i gamle hager, kjent fra langt tilbake, ofte gjenstående, og en sjelden gang forvillet. Det er en av de villigste og beste staudeliljene vi har, fullt hardfør og lett å formerer ved hjelp av yngleknoppene. De gror villig og gir blomsterdyktige planter etter 2 år. Naturlig utbtredelsle er i Japan, Korea og Ø Kina.


Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
15.12.2005