Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   V e s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
HAGELERKESPORE - Corydalis solida
Valmuefamilien - Papaveraceae

Dette er en flerårig, blågrønn, tidlig vårplante. Stilken har et basalt skjellformet blad og en rund, massiv rotknoll med røtter nederst. Fiolette kronblad. Planten visner helt ned og forsvinner fort etter blomstring og fruktsetting. En må altså ut tidlig på året for å finne lerkesporen! Maurspredning (frø med vedheng) og vegetativ spredning ved nydanning av rotknoller. Blomstrer i april-mai.

I Danmark var hagelerkespore dyrket i Christian IV’s hage i København i 1642. I Norge angitt av Christian Gartner i 1694 som Fumaria tuberosa blant ”Planta Bulbosa, tuberosa, eller Zwiebel-Gewext” som skulle plantes ved nymåne eller fullmåne. Anbefalt i 1873 i gruppen av planter som ”er en sand pryd for vore Haver, naar de er ordnede med Smag og holdes rene for Ugræs.”

Fra Agder har hagelerkespore har vært kjent siden 1896 med belegg fra Skriverhaven i Mandal - og finnes fremdeles her (Hasselalléen 2003). Fra Lista har den vært kjent på Borhaug i minst 80 år, og er svært vanlig i plen og kantsoner i fyrmesterhagen på Lista fyr. I dag er hagelerkespore trolig vanlig og ± aktivt dyrket langs kysten (kjent inn til Hægebostad), men også gjenstående og forvillet i og utenfor hager, på veikanter, i løvskog og kratt, på hageutkast og i kirkegårdsplener.

Dyrket og forvillet i resten av landet. Hagelerkespore er naturlig utbredt over det meste av Europa, bl.a. i Sverige og Finland (ikke i Norge og Danmark), samt vestlige og nordlige deler av Asia.


Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
25.07.2007