Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   V e s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
KJEMPEKONVALL - Polygonatum x hybridum
Konvallfamilien – Convallariaceae

Kjempekonvall er en hybrid mellom storkonvall (Polygonatum multiflorum) og kantkonvall (P. odoratum). Alle tre artene finnes som ville planter på Agder. Kantkonvall er vanligst og har en vid utbredelse, mens storkonvall trolig har en begrenset østlig kystutbrdelse (Aust-Agder). Nedre del av stengelen er rund og øvre er kantet hos hybriden, som heller ikke får de karakteristiske blå bærene.

Det kjempekonvall - hybriden - som er den vanligste i hagene, men storkonvall (P. multiflorum) er nevnt i kultur i Europa fra 1588. Siden det ikke ble skilt mellom disse to, er det rimelig å tro at også hybriden har vært dyrket siden denne tid.

Storkonvall og kantkonvall er nevnt av Christian Gartner i 1694 fra Trondheim som legeplante ”Radix sigilli salomonis”, ifølge signaurlæren skulle drogen hjelpe mot leddsykdommer og vann i kneet. Dette viser til rotstokkens utseende. Artene er også nevnt av Reichborn-Kjennerud i 1922 som gamle legeplanter. Også i Tyskland er den kjent fra folke- og trolldomsmedisinen.

Storkonvall (P. multiflorum) som hageplante er nevnt første gang i Norge i 1837, og formodentlig må vi kunne si at hybriden har vært i kultur i alle fall tilbake til denne tiden. I dag (2007) er storkonvall vanlig dyrket, gjenstående og forvillet på Agder, i eller nær
parker, prestegårdshager, kirkegårder, fyrhager (Hattholmen og Lista fyr), bondehager og ”vanlige” hager i minst 23 av 30 kommuner på Agder. Hybriden finnes i naturen, og vi har påståtte eksempler på at disse er tatt inn og dyrket (Iveland, lokalt navn ”hestekonvall”). Ofte er storkonvallen forvillet i kratt i forbindelse med større parker og gravplasser. Flere informanter opplyster at plantene er gamle på stedet - så lenge de huske. På Ljosland i Åseral vokser kjempekonvall 515 m o.h.


Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
25.07.2007