Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   V e s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
HAGELUPIN – Lupinus polyphyllus
Erteblomstfamilien – Fabaceae

Hagelupin blitt en av landets aller mest utbredte hageplanter, og som forvillet plante er den blitt en permanent del av den norske floraen. Forvillet hagelupin på Agder er oppgitt første gang i 1945 fra en avfallshaug i Bjørndalen i Kristiansand av John Nuland. På denne tiden var sannsynligvis planten fremdeles sjelden forvillet. Nå er hagelupin svært vanlig over hele Agder, dyrket, men også i stor grad gjenstående i gamle anlegg, blant annet i parker og herskapshager, og ikke minst som forvillet veikantplante. Et utvalg av hageeiere oppgir forskjellig herkomst og alder for sine hagelupiner: ”yngre enn 50 år, kjøpt frø for 40 år siden, trolig fra 1950-årene, fra bestemors hage, tatt inn i hagen fra veikanten” osv. Den mest interessante opplysning stammer fra Gjerstad: ”kommet fra Stavanger før 1915”. Utbredelsen langs veikantene synes særlig å ha tiltatt utover 1990-årene. Hagelupin er nå så vanlig som forvillet plante at den ofte blir utelatt i innsamlinger og registreringer.

Hagelupin kom til Europa i 1826 (fra British Columbia) og var dyrket i Botanisk hage på Tøyen (Oslo) i 1831. Alt i 1862 forekom hagelupin overalt i Norge som hageplante. Lupiner ble dyrket på Nes verk tilbake til 1831, og i dag er hagelupin fortsatt svært vanlig på stedet som forvillet plante på kantsoner.

På Odderøya fyr er hagelupin er funnet gjenstående og forvillet under fyret nede ved stranden (foto). Ikke funnet på andre fyr på Sørlandet.

Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
26.05.2007