Norske middelalderklostre - vegetasjon og flora, hagebruk, reliktvekster og klosterplanter
Forside Kontakt
“St. Olafs Kloster i Stavanger
“I Stavanger By nævnes saaledes St. Olafs Kloster. Utstein eiede … St. Olafs Kirke her, og have de ved denne ansatte Prestmunke, som rimeligt er, boet i et Klostret tilhørende Huus ved Kirken, har dette ligefrem kunnet faa Navn af Kloster, uden at nogen selvstændig Klosterbolig har været der. Man finder og et St. Olafs Kloster nævnt i Stavangers Biskops Alfs Testamente af 1478 paa en Maade, der synes at forudsætte, at det har ligget i Stavanger og det er da rimeligviis denne Prestebolig; thi til noget Minoritterkloster i Stavanger findes ingen Spor, og det … anførte Brev af 1437 gjør det usandsynligt, at der har været nogetsom helst Kloster i egentlig Forstand i Stavanger By.”
1*

* Her tok C.C.A.Lange feil, det var et benediktinerkloster i Stavanger.

Olavsklosteret i Stavanger
Benediktinerkloster, trolig grunnlagt grunnlagt før 1160. Nevnt i 1478. Etter reformasjonen  omtales klosteret i en eiendomssak i Stavanger, og i 1577 kunne stein fra klosteret brukes til istandsetting av Stavanger domkirke.2

Olavsklosteret lå i området mellom Breiavatnet, Vågen og Kleiva. Olavskilden med “Kvinnene ved vannposten” eller “Olavsbrønnen” er det eneste synlige minne etter Olavsklosteret i Stavanger. Stedet ligger i krysset Olavskleivå/Øvre kleivegate, vest for Breiavatnet.  


Vegetasjon og flora
Området ved Olavskleivå er preget av trehusbebyggelse med små hageflekker og enkelte gatetre. Gatene er asfaltert eller belagt med brostein. Det er lite kantsoner, og få steder hvor gateplantene kan vokse.


Kilder
1) Lange, C. C. A. (1856). De norske Klostres Historie i Middelalderen. Christiania, Chr. Tønsbergs Forlag. (s. 391)
2) Haug, E. (2005). Utstein kloster -og Klosterøys historie. Stiftelsen Utstein kloster. (s. 103-139)
3) Lunde, Ø. (1987). "Klosteranleggene." Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring - Årbok 141: 100-101

Internett
http://www.byhistoriskforening.org/nor/byhistorisk_skilting/17_olavsklosteret
http://no.wikipedia.org/wiki/Olavsklosteret_i_Stavanger
http://www.katolsk.no/praksis/klosterliv/artikler/kap_14

Olavskilden med “Kvinnene ved vannposten” eller “Olavsbrønnen” er det eneste synlige minne etter Olavsklosteret i Stavanger. Stedet ligger i krysset Olavskleivå/Øvre kleivegate, vest for Breiavatnet. Statuen er laget av stavangerkunstneren Erik Haugland i 1959.
Foto: Magne Rognøy