Agder naturmuseum og botaniske hage
H a g e v e k s t e r   o g   h a g e b r u k   p å   f y r   i   A u s t - A g d e r
Prosjektbeskrivelse   Liste over fyr   Kontakt
HJERTEBERGBLOM – Bergenia cordifolia
Sildrefamilien - Saxifragaceae

Bergblom utmerker seg med kraftige rotstokker og store blader i endestillte rosetter. Det er først og fremst de vintergrønne bladene som vekker oppmerksomhet gjennom hele året, ofte i store massebestander. Vakre rosa blomsterstander (med runde kronblad) på en kraftig stilk viser seg i mai-juni. Det er ingen tvil om at bestandene på Lyngør fyr alle tilhører arten hjertebergblom med runde blader og en tydelig hjerteformet overgang til bladstilken.

Denne stauden klarer seg lenge etter at hagen er forlatt. I en engelsk hageflora heter det at bergblom ”are extremely resistant to neglect”. Ofte brer den seg ut og dekker store arealer, skråninger og kantsoner. Den etablerer seg også lett etter utkast av hageavfall, for eksempel utenfor kirkegårdsmurer.

Hjertebergblom kom til Europa i 1779, ble dyrket i Danmark i 1817, oppgitt første gang i Norge 1879 og blomstret i Stavanger i 1917. Vi skal ikke se bort fra at de tidligere omtalene av spadebergblom (B. crassifolia) også omfatter hjertebergblom. Schübeler nevner i 1886 at spadebergblom er meget alminnelig dyrket nesten overalt i Norge.

Hjertebergblom er vanlig i gamle hager på Agder, inn til Åseral og Valle, ofte gjenstående og forvillet, men er ikke funnet på andre fyr enn Lyngør. Naturlig utbredelse er i Sibir.


Tekst og foto
© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
10.11.2005