Villeple (Malus sylvestris) i Norge
Forside ◊ Villeple i Norge ◊ Feltarbeid ◊ Utbredelse ◊ Hvordan kjenne et villeple? ◊ Spredning ◊ Er villeple virkelig vill? ◊ Historikk og bruk Utvalgte trær ◊ DNA ◊ Frøeple (Malus sp.) ◊ Hageeple (Malus domestica) ◊ Grunnstammer ◊ Stedsnavn ◊ Litteratur
I tidsrommet 31. august til 03. oktober 2008 ble det registrert eple (Malus sp.) på 97 lokaliteter fra og med Telemark til og med Rogaland (pluss en lokalitet i Hordaland). Registrering og innsamling ble utført langs vei, og det ble kjørt 4900 km, reiserute var løselig lagt opp etter kjente herbarie- og krysslistebelegg i Kristiansand (KMN) og Oslo (O).
Feltarbeid
2008: Registrering av villeple fra Telemark til Rogaland Denne registreringen kom i stand etter initiativ av Tor Myking, forsker ved Norsk institutt for skog og landskap. Sent i året 2007 ble Agder naturmuseum og botaniske hage ved Per Arvid Åsen anmodet om å samle inn frø av villepler i Norge. Som sagt så gjort. En søknad om økonomisk støtte fra Genressurssutvalg for skogstrær ble imøtekommet, og i tidsrommet 31. august til 03. oktober 2008 ble det registrert eple (Malus sp.) på 97 lokaliteter fra og med Telemark til og med Rogaland (pluss en lokalitet i Hordaland). Registrering og innsamling ble utført langs vei, og det ble kjørt 4900 km, reiserute var løselig lagt opp etter kjente herbarie- og krysslistebelegg i Kristiansand (KMN) og Oslo (O). I tillegg kom det inn 46 lokaliteter etter medieoppslag via Norsk genressurssenters nettsider, og egen oppfordring om innsamling av epler til kolleger. De fleste av våre egne innsamlinger er dokumentert med foto in situ og ex situ, i tillegg til herbariebelegg av langskudd og kortskudd. Eplekjerner er plukket ut av et overkommelig antall epler fra hver lokalitet, vasket i vann og tørket i værelsestemperatur en ukes tid, før de ble sendt til Norsk Genressurssenter. Etter hvert fikk vi erfaring med hvilke ytre morfologiske karakterer vi skulle gå etter i jakten på det perfekte villeple: ikke hår på undersiden av bladene, tynne årsskudd, greintorner, uryddig vekst, grønne/gule epler mindre enn 3,5 cm, mer eller mindre uspiselige, sure og beske med en sammensnerpende følelse i munnen. Alle mulige overganger mot dyrket eple ble observert, og enkelte av disse ble også samlet inn. Ubehandlete rådata er publisert i en egen rapport i serien “Natur i Sør” (2008-1).
Til sammen er det registrert godt over 100 lokaliteter med mer eller mindre godtatte villepletrær på strekningen Dønna - Kristiansand i 2009, omtrent alle er registrert med foto av lokalitet og epler, med herbariemateriale og materiale for DNA-analyser. I tillegg kom det inn epler fra ca. 35 lokaliteter funnet av andre. Fra og med 2009 ble 10 epler fra hver lokalitet veid I 2012 ble Forsand kommune i Rogaland valgt ut for en mer detaljert kartlegging av villeple på et begrenset areal i Norge. Vi hadde et utmerket samarbeid med landbrukssjefen i kommunen, Børje Svensson, som hadde plukket ut lokalitetene. I alt ble det samlet inn 92 kollekter med eple. Foto av alle epletrærne fra Forsand ligger her: http://www.flickr.com/photos/candidum/sets/72157632411152328/ Vi vil også fremheve et stort villepletre fra Rettedal i Forsand, som ikke er med i den fylkesvise oversikten, foto ligger her: http://www.flickr.com/photos/candidum/8337261596/in/set‐72157632411152328/ (3 bilder). I tillegg til de “offisielle” registreringene har det kommet et relativt stort antall funn av villeple til Herbarium KMN, slik at det nå er 854 belegg av eple (Malus) i herbarium KMN. Og det kommer stadig inn nye opplysninger om enkelttrær og mer bestander. Kartene viser utbredelsen til villeple og hybrider basert på de morfologiske undersøkelsene. NB! Herbariebelegg fra de andre norske herbariene er IKKE med i disse oversiktene.
Letnesapalen på Inderøy i Nord-Trøndelag. Det er ikke bare vi som er interessert i villeple! Apalen ble fredet i 1924. Kanskje er dette verdens nordligste villeple eller villapal.
Feilfrie villepler fra Stord i Hordaland (01.10.2009). Størrelsen er ca. 30 mm, og hvert eple veier ca. 10 gram. Stilkene er relativt lange og tynne, bladene er uten hår. Fargen rent grønn. Smak sur og besk.
Innsamling av villepler i typisk strandkratt på Flekkerøya utenfor Kristiansand.
Foto: Per Harald Salvesen 29.09.2010. |